Linzen/kikkererwten Burgers 

Linzen/kikkererwten Burgers 

De afgelopen weken waren chaotisch en druk; verjaardagen, etentjes en zakelijke afspraken volgden elkaar in een flink tempo op zodat ik nog steeds niet met mijn hoofd bij onze “Big break roundtrip” zat. Ik ga met mijn gezinnetje dit weekend een maand naar de andere kant van de wereld! Even lekker verstand op nul en hopelijk alleen maar genieten. De volgende paar blogs zullen dus meer een diary worden van mijn culinaire belevenissen in Australië, Nieuw Zeeland en Hong Kong.  Ik hoop dat jullie dat ook een leuke afwisseling vinden van mijn tweewekelijkse receptenrubriek. Ik in ieder geval wel!!

Foodie Wednesday Anneloes, foodblogger, kikkererwten burger

Deze maandag had ik Chloë uitgenodigd om bij ons mee te eten voor de nieuwe blog. Ik was nog zo moe van het weekend dat ik dacht, laat ik niet te moeilijk doen. Deze keer gaan we niet te veel letten op het healthaspect; iedereen mag wel eens een geniet/zwak momentje hebben. Wel wilde ik letten op het gebruik van vlees. Ik ben zeker geen vegetariër, maar ik denk wel na over de gevolgen voor onze natuur van onze hedendaagse vleesconsumptie. Daarom zorg ik er voor dat er minstens één keer in de week een vegetarisch gerecht op onze menukaart staat. En bovendien vind ik het ook wel een uitdaging om “lekker” vegetarisch te koken. We zijn toch allemaal opgegroeid met vlees of vis/groenten/aardappelen, rijst of pasta. Dus zonder je vlees of vis ben je al aardig uit je comfort zone. Hoe krijg je zo’n gerecht goed op smaak? Een smaakje die we misschien niet allemaal kennen maar wel missen als het niet in ons eten zit, is umami. Dat smaakje zit o.a. in vlees en vis. Maar ook in bepaalde paddenstoelen en in uien. Dat zijn dan ook smaakmakers die vegetariërs veel gebruiken.

Al bladerend en browsend door verschillende vegetarische gerechten heb ik een eigen versie gemaakt van een “verwennerij” die ik nooit zal opgeven: De Hamburger.

Omdat er al een broodje omheen zit serveer ik er verder geen gebakken aardappelen of frietjes bij maar geloof me, na één broodje en een beetje sla zit je bomvol! Vraag maar aan Chloë…

Foodie Wednesday Anneloes, foodblogger, kikkererwten burger

Linzen/kikkererwten Burger met rode coleslaw

Recept voor 4 personen

Ingredienten:

Voor de burgers:

4 tot 8 hamburgerbroodjes (je kan ook Kaiserbroodjes gebruiken of wat je zelf lekker vindt)

gorgonzola dolce (Hou je niet van schimmelkaas? Gebruik dan een plakje cheddar of gewone kaas, niet van die smeltkaas!)

gekaramelliseerde uien (in ringen gesneden uitje even aanfruiten in een pannetje met een drupje olie. Als ze wat glaziger zijn, doe dan een paar kleine scheutjes balsamico azijn bij de uien. Door blijven roeren tot de azijn stroperiger wordt. Haal dan van het vuur en klaar!)

zakje rucola

beslag voor burgers:

2 tenen knoflook

1 rode peper

handje verse peterselie

1 klein uitje

2 theelepels komijnpoeder

100 gram uitgelekte linzen uit blik

100 gram uitgelekte kikkererwten uit blik

peper en zout

Foodie Wednesday Anneloes, foodblogger, kikkererwten burger

Doe alle beslag-ingrediënten in de blender. Doe het mengsel daarna in een kom en voeg daarna 2 rauwe eieren en 100 tot 150 gram paneermeel toe. Roeren tot het een goed dik en niet te nat beslag wordt.

Voor de sausjes:

Voor de rode saus: twee eetlepels ketchup met één á twee eetlepels sambal oelek mengen. Voor de witte saus: 5 plakken komkommer in hele kleine blokjes snijden, 1 eetlepel verse fijngehakte groene kruiden (peterselie of kervel of munt of koriander. Wat je zelf lekker vindt) halve theelepel geperste knoflook, 2 eetlepels frietsaus en 1 eetlepel yoghurt, flink peper en wat zout en alles goed mengen.

Voor de coleslaw:

300 gram fijngesneden rode kool (in zak)

handje gehakte walnoten

handje rozijnen

klein gesnipperd rood uitje

handje vers gehakte kervel (of peterselie)

4 eetlepels frietsaus (gebruik ik ipv mayonaise in salades want is 40% minder vet maar wel romig van smaak)

peper en zout

klein scheutje azijn

Alle ingrediënten goed mengen en je bent klaar!

Foodie Wednesday Anneloes, foodblogger, kikkererwten burger

Bereidingswijze

Draai ballen van het burgerbeslag, formaatje gehaktbal. (Als het teveel plakt, moet je je handen wassen met water en niet afdrogen. Met natte handen plakt het minder.) Leg ze op een bord en zet ze met folie er overheen 30 minuten in de koelkast. Na 30 min: Snij de broodjes doormidden en doe ze kort in de broodrooster. Haal de ballen uit de koelkast, doe wat olijfolie in een koekenpan en zet het vuur aan. Als de olie heet is, haal je een bal van het bord en druk je die plat met je handen (als een hamburger 😉 ) en doe deze in de pan.

Foodie Wednesday Anneloes, foodblogger, kikkererwten burger

Doe er zoveel in als er in je pan past. Als de ene kant bruin is draai je hem om. Snij dan plakjes van de kaas af en leg ze op de gare bovenkant van de burger. Doe nu even een grote deksel op de pan om de kaas goed te laten smelten. Waarschijnlijk moet je het vuur ook iets terugdraaien omdat de burgers anders aanbakken. Laat zo 5 min garen totdat je ziet dat de kaas gesmolten is. Doe dan wat van de witte saus op de onderkant van het broodje, wat rode op de bovenkant. Leg weer wat rucola op de onderkant van het broodje, de burger daarop, wat van de gekaramelliseerde uien op de kaas en je kan hem afsluiten met de bovenkant van het broodje. Serveer samen met een schep rode coleslaw op een bord en je hebt je eigen fastfood. Maar dan net iets gezonder dan van ome Mac, en zonder ‘pink slime process’…

Ps. Helaas is gister de camera van Chloe gecrasht en is de foto waar Chloe haar burger eet verloren gegaan. Maar vind je dit artikel nou leuk geef dan even een like via de bekende Facebook like button hieronder! Daarnaast ben ik natuurlijk erg benieuwd wat je van mijn artikel vindt. Laat vooral jouw mening, tips en vragen hieronder achter in een reactie! Tot over twee weken!

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. Tuurlijk, Simone! Gewoon lekker tweeken naar hoe jij het het lekkerst vindt! Doe ik ook altijd als ik recepten zoek en ga maken. Jij moet het tenslotte opeten..