Venkelpesto met een vleugje peterselie

De liefde voor alles in en om de keuken zat er door haar Indische achtergrond vroeg in. Anneloes Buijs-Vink (29) kreeg dit door haar moeder met de paplepel ingegoten, maar dit werd pas echt een missie na haar opleiding Food and Business. Buiten dat ze in januari haar eigen lunchservice is begonnen, heeft haar uit de hand gelopen hobby meer onderhoud nodig. Nieuwe restaurantjes proberen, experimenteren in de keuken, recepten uitwisselen en kook/dieetboeken uitpluizen zijn een paar voorbeelden die haar passie voor eten en koken weergeven. Omdat zij met haar lunchservice gebruik maakt van (bio)streekproducten heb ik haar gevraagd of ze om de week een recept wil maken waar één van die producten centraal staat. Een gezond maar vooral lekker alternatief voor dat saaie AGV’tje! (Aardappelen/groente/vlees)

Twee weken geleden kreeg ik een cateringopdracht die anders was dan normaal. Ik moest deze keer geen lunch voorbereiden maar een Italiaans geïnspireerde barbecue voor 30 man. “Nou dat kan ik wel” zei ik vastberaden op de aanvraag, niet wetende dat mijn fornuis het zou begeven en ik alles op mijn 1 pits inductiekookplaat moest bereiden…
Het was dus even doorbuffelen maar al met al geloof ik dat het een geslaagde avond was met allemaal tevreden uitbuikende mensen. Een van de bijgerechtjes die ik tijdens de barbecue serveerde, wordt de leading lady van deze blog. Het is een erg makkelijk recept en je kan er goed mee variëren!

Foodie Anneloes Buys

Venkel heeft voor een groente een zeer uitgesproken geur; anijsachtig. Als je het niet kent, moet je er misschien wel even aan wennen maar ik kan het inmiddels erg waarderen. Door de anijsachtige smaak en geur gaat het goed samen met visgerechten.
Tijdens de barbecue serveerde ik gemarineerde gamba’s en vis in zoutkorst en daar heb ik dit op Italië geïnspireerde receptje bij bedacht:

foto 1-1

Venkelpesto met een vleugje peterselie

Recept voor een flinke kom pesto. Bereidingstijd circa 20 min.

Ingrediënten:

2 venkelknollen
1 a 2 theelepeltjes knoflookpulp (of 1 teen geperst)
1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
1 eetlepel geraspte Parmezaan
klein handje peterselie
flinke scheut olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze:

Spoel de venkelknollen goed schoon. Snijd de kont en die groene stelen op de z’n kop er vanaf en hak ze dan in kleine blokjes. Doe wat olie en de knoflook in een hapjespan/grote koekenpan. Kort aanfruiten (de knoflook mag niet bruin kleuren!) en doe dan de venkelblokjes erbij. 10 a 15 min roerbakken op gemiddeld vuur. (Zorg er voor dat de venkel niet bruin kleurt dat is niet alleen onsmakelijk voor het oog maar smaakt ook minder. Het betekent waarschijnlijk dat je het vuur te hoog hebt gezet dus probeer daar een beetje mee te spelen) Proef even een stukje om te testen of ze zacht genoeg zijn. Zo ja, haal de pan van het vuur en doe alles in een blender. Eventjes laten uitdampen en doe er dan de Parmezaan en pijnboompitten bij, een flinke scheut olijfolie en blenden maar! Doe er daarna nog wat peterselie bij, misschien nog een scheutje olijfolie en nog een keer goed blenden zodat er een pesto van goede dikte ontstaat. Hoe weet je of de pesto de goede dikte heeft? Als je het op een lepel doet mag het er niet aflopen. Maar het moet natuurlijk wel smeerbaar zijn, dus geen cement of behangplaksel taferelen a.u.b.

Venkel pesto met vis door foodie Anneloes Buys

Zoals ik al zei, serveerde ik de pesto met de vis maar het is ook erg lekker op een stokbroodje. Dus misschien een leuke afwisseling op de eeuwige basilicumpesto bij de borrel. Heb je nog pesto over van de vorige dag? Niet weggooien!! Je kan er ook een heerlijke vegetarische sandwich van maken:

Smeer een boterham met een goede laag pesto en de andere met roomkaas/ricotta,/hüttenkäse of iets anders wat je lekker vindt en doe er lekker wat rucola, dun gesneden paprika en dun gesneden radijsjes tussen (evt. Een beetje peper en zout). Op elkaar leggen, diagonaal doorsnijden en huppakee een heerlijke lunch!

Venkel pesto gemaakt door foodie Annloes Buys

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

7 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.