Kruidige Pompoen met een Kippetje uit de Grill

De Pompoen

FullSizeRender1

Waar ik in mijn vorige blog de zomer en herfst naadloos in elkaar over probeerde te koken, geef ik nu toe aan alle geneugten (behalve die rotregen) die het derde seizoen voor ons in petto heeft. De dagen worden weer korter en volgens de weermannen en vrouwen hebben we nu écht ons laatste warme weekend gehad.. Als het volgende week weer storm loopt bij alle ijssalons sta ik niet te kijken maar ik zal ze het voordeel van de twijfel geven.

FullSizeRender-1

Als ik aan de herfst denk, denk ik aan prachtig gekleurde bomen, kastanjes zoeken in het bos, lekker warme sjaals om je nek en regenlaarsjes om in plassen te stampen én aan POMPOEN! (Bijna) iedereen heeft wel eens pompoensoep gemaakt. Het is zeker ook ‘one of my favourites’ maar leek me niet een erg spannend gerecht om jullie deze week mee te inspireren…Pompoen geeft mij een “gezellige vibe”, die erom vraagt met grote groepen mensen gegeten te worden. Gelukkig weten veel familie en vrienden de weg naar mijn keuken en eettafel wekelijks te vinden. Daar kon ik dit receptje dus mooi eens op uittesten!

FullSizeRender-2

De kruiden in dit gerecht brengen je meteen in herfstige sferen. De kleuren trouwens ook! Het gaat in zijn geheel in de oven en alles is dus ook tegelijk (op de optionele salade na) klaar. Een ideaal gerecht om voor familie of vrienden te maken want je staat maar kort in de keuken (of bereidt het zelfs voor voordat ze komen) en kan daarna weer gezellig met een wijntje aanschuiven bij de rest van je gasten. Zet gewoon wat kleine borrelhapjes neer als jullie met z’n allen wachten op het pièce de résistance en probeer niet te dronken te worden want je zal nog wat aandacht nodig hebben bij het verwijderen van gloeiendhete ovenschalen, kipspiesen etc.

FullSizeRender-3

Voordat ik jullie het recept geef van dit ultieme herfstgerecht, komen hier nog wat healthfacts: Pompoen bevat veel ijzer, vitaminen B2 en B9(foliumzuur), vitamine C, Zink en Magnesium. Met andere woorden; (zwangere) vrouwen kunnen er niet genoeg van eten en je immuunsysteem en energielevel krijgen weer een boost voor deze guurdere dagen!

FullSizeRender
Kruidige Pompoen met een Kippetje uit de Grill

Recept voor 4/5 personen

Ingrediënten:

Voor de kippen:

2 mooie scharrel/bio kippen van de poelier (geloof me nou maar, deze smaken echt veel lekkerder)
paprikapoeder
zout
peper
verse kruiden om in de kont te stoppen. Bijvoorbeeld: rozemarijn of tijm of salie, wat je ook maar lekker vindt.
citroenpartjes
tenen knoflook

Voor de geroosterde pompoen:

een half klein pompoentje die ze ook in de supermarkt verkopen. Dus niet die grote units die ze per plak verkopen bij de groenteboer
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
2 theelepels kaneelpoeder
1 eetlepel chilipoeder
2 theelepels komijnpoeder
1 eetlepel balsamicoazijn
4 eetlepels olijfolie
2 theelepels zout
2 tenen geperste knoflook
(optioneel: op de foto heb ik er ook nog wat aardappel in de schil en rode uien bij gedaan maar dit kan je ook op eigen smaak aanpassen. Als je maar onthoudt dat de groenten die je toevoegt redelijk hard moeten zijn, zoals: knolselderij, wortel, pastinaak etc.)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht.
Snijd dan de pompoen doormidden en verwijder de pitten. Kijk of er knoesten op de schil zitten en verwijder die met een mesje of dunschiller. Je hoeft de schil er verder niet af te halen. Snijd de helft van de pompoen nu in flinke blokjes van 4×4 cm. (De ui op de foto heb ik gehalveerd omdat deze wat zachter van structuur is en de aardappels heb ik in partjes gesneden omdat deze juist weer iets harder zijn.) Als je de blokjes kleiner zou snijden, zullen de stukken al op de helft van de bereidingstijd verbrand en verschrompeld zijn. Doe de blokjes nu in de oventray, doe alle kruiden, olie, azijn en zout erbij en hussel goed door elkaar met je handen.

Haal de kippen uit de folie en laat de elastiekjes om de poten zitten. Stop nu wat verse kruiden, een partje citroen, wat knoflooktenen, weer wat kruiden, citroen en knoflook in de kont van de kippen. Strooi daarna rijkelijk paprikapoeder, zout en peper over het vel heen (over de hele kip!) en wrijf het een beetje in met je handen.
Als je een rotisserie functie hebt in je oven, rijg de kippen dan aan de spies en bereid ze voor zoals jouw oven dat voorschrijft. Heb je die functie niet dan kan je de kippetjes tussen de groenten leggen op de oventray.
Doe de tray in de oven en zet je timer op 40 minuten. Kijk af en toe in de oven om te kijken of het niet te snel bruin wordt. (let daarbij maar op de kip want de groenten worden al snel wat donkerder omdat er balsamicoazijn bij zit. Dat kan wat verraderlijk zijn) Zet je oven na die 40 minuten nog 20 minuten op de grillstand (grill zonder hete lucht) op 190 graden. Ondertussen krijgen je tafelgasten steeds meer trek want je huis begint heerlijk te ruiken door alle kruiden! Als je het uit de oven hebt gehaald, verdeel dan de kippen in poten, vleugels en borst en laat iedereen zelf een stukje kiezen. Doe de geroosterde groenten erbij misschien nog een simpele salade en ze zullen je huis die avond met een gelukzalige blik verlaten. Bon Appétit!

FullSizeRender-4

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.