Een keer iets anders: Boerenkool caesar salade

De liefde voor alles in en om de keuken zat er door haar Indische achtergrond vroeg in. Anneloes Buijs-Vink (29) kreeg dit door haar moeder met de paplepel ingegoten, maar dit werd pas echt een missie na haar opleiding Food and Business. Buiten dat ze in januari haar eigen lunchservice is begonnen, heeft haar uit de hand gelopen hobby meer onderhoud nodig. Nieuwe restaurantjes proberen, experimenteren in de keuken, recepten uitwisselen en kook/dieetboeken uitpluizen zijn een paar voorbeelden die haar passie voor eten en koken weergeven. Omdat zij met haar lunchservice gebruik maakt van (bio)streekproducten heb ik haar gevraagd of ze om de week een recept wil maken waar één van die producten centraal staat. Een gezond maar vooral lekker alternatief voor dat saaie AGV’tje! (Aardappelen/groente/vlees)

Boerenkool Caesar Salade

Nog even genieten van deze nazomerse dagen maar  over 5 dagen is de zomer dan officieel voorbij… Omdat ik moeilijk afscheid kan nemen heb ik deze week mijn inspiratie gehaald uit een gerecht die ik deze zomer in New York heb gegeten en naar mijn mening de zomer en het najaar perfect verenigd!

prachtige lucht in East Village NY

Mijn reis naar NYC was vooral for pleasure maar ook een beetje business, want ik had een lijstje met een aantal horeca zaken die ik graag wilde bezoeken om inspiratie op te doen en om te kijken wat de nieuwste trends zijn binnen de gastronomie. Veel trends die nu eindelijk bij ons in Nederland zijn overgenomen, vonden vaak al zo’n 5 tot 10 jaar eerder hun oorsprong in een stad als New York die mede door de grote verscheidenheid aan culturen zoveel impulsen krijgt, dat het zich wel moet aanpassen. Maar ook past de horeca zich aan op maatschappelijke verschuivingen, zoals de crisis en de steeds grotere bewustwording van de effecten van onze consumptiemaatschappij op de natuur en de slechte arbeidsomstandigheden van arbeiders in ontwikkelingslanden die onze kleding en ons voedsel produceren.

Mast Brothers Chocolate in Williamsburg, NY. High quality fairtrade chocola in een industriële omgeving
Mast Brothers Chocolate in Williamsburg, NY. High quality fairtrade chocola in een industriële omgeving

Als je je niet kan voorstellen wat ik bedoel, denk maar aan de trend van het industriële interieur (zelfs hier in het Oosten van het land heeft het meest burgerlijke eetcafé tegenwoordig een hip betonvloertje of een steigerhouten barretje). Die trend is begonnen omdat mensen met weinig geld creatief omsprongen met de herbruik van oude meubels en materialen..(door de crisis dus). De kleine bistro verschijnt weer steeds vaker in het straatbeeld (haute cuisine is te duur en pretentieus) maar ook zie je dat steeds meer horeca ondernemers het belangrijk vinden om de herkomst van producten te vermelden op hun kaart. (duurzaam en verantwoord ondernemen)

Pig and Khao pan Aziatische keuken was heeeeeeerlijk NYC Foodie Annloes
Pig and Khao pan Aziatische keuken was heeeeeeerlijk!

Maar laat ik jullie nu niet helemaal gedesillusioneerd achter! Ook ons kleine “kneuterige” landje kan die kosmopolieten uit New York inspireren! Toen ik met m’n vriendinnen aan het uitkateren was in een brunch tent in Lower Eastside, bestelde ik uit ellende (ik was zoooooo misselijk…) maar een Caesar Salad want dat leek het meest licht verteerbare gerecht op de kaart. De Mimosa’s en Bloody Mary’s vlogen je er om de oren maar de geur van alcohol alleen deed me al krimpen. Toen m’n partners in crime zich te goed deden aan taco’s, bonen, worsten en weet ik veel waar die Amerikanen op leven, kreeg ik een keurig bordje salade voor m’n neus. ‘Alleen wat was dat nou voor sla die ze gebruikt hadden?? Dat was verdomme boerenkool!’ Jaja, boerenkool is hip. In ieder geval bij die Hollywood sterren die altijd maar op zoek zijn naar dat ene superfood waardoor je noooooit meer aankomt.. Gweneth Paltrow, Khloe Kardashian en Sarah Michelle Gellar zitten allemaal aan een boerenkool infuus en Alanis Morisette zei onlangs: “Boerenkool is mijn beste vriend. Ik doe boerenkool in mijn salade, in mijn smoothies en in mijn soep. Boerenkool, boerenkool, boerenkool!” Ik was mijn boerenkool tot dan toe enkel in de stamppot gewend, dus toen ik het zo rauw voorgeschoteld kreeg, moest ook ik even moed verzamelen. Maar tot mijn verbazing was het verdomd lekker!! Daarom nu van mij voor jullie een ( al zeg ik het zelf) goede kopie van die New Yorker:

Boerenkool Salade

Boerenkool Caesar Salade

Recept voor 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de dressing:

1 rauw ei

6 ansjovisfilets uit blik of pot

1 teen knoflook geperst

2 theelepels dijonmosterd

2 flinke squeezes van een halve citroen

4 eetlepels olijfolie

een beetje mayonaise of witte slasaus om de scherpte eraf te halen

een beetje peper

Voor de salade:

100 gram kipfilet per persoon (in dit geval dus 200)

10 Cherry tomaatjes

50 gram geraspte Parmezaan

croutons (kan je in de winkel kopen maar ik vind zelfgemaakte lekkerder)

1 gekookt eitje per persoon

150 gram boerenkool

(receptje zelf croutons bakken: verwarm je over voor op 190 graden, snijd een oude snee brood in blokjes, doe in een ovenschaal. Flinke scheut olijfolie, peper, zout, wat Italiaanse kruiden en een klein teentje geperste knoflook erbij. Even met je hand alles goed om hutselen en dan 15 tot 20 min in de oven)

Bereidingswijze: 

Dressing:

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge maatbeker. Mix dan alles met een staafmixer tot een lobbige dikke saus. Is hij nog te waterig dan doe je er nog wat olie of slasaus bij en nogmaals mixen.

Salade:

Snijd de boerenkool heel fijn! Het blad is erg stevig dus als je dat niet doet zit je een half uur te kauwen… Heb je niet zulke beste chopping skills kan je de boerenkool ook iets grover laten en hem kort (2 min) stomen of blancheren. Kook je eitjes hoe jij ze graag wilt. De één houdt van doorgekookt de ander van een zachte dooier.  Persoonlijk hou ik van een half zachte dooier maar dat moeten jullie helemaal zelf weten! Snijd de kipfilet in plakken van 100 gram, bestrooi met wat peper en zout en grill totdat ze gaar zijn. (dunne plakjes hebben hooguit 3 tot 5 min per kant nodig. Check nog wel even of ze in het midden ook goed gaar zijn!!) Snijd dan de Cherry tomaatjes in parten. Doe dan de boerenkool in een grote bak en doe er wat dressing (zelf even kijken hoeveel je nodig hebt om het geheel te bedekken) bij en de geraspte Parmezaan. Goed doorroeren zodat er een mooi mat laagje om de boerenkool zit. Even 10 min laten staan zodat de dressing goed intrekt. Verdeel dan de ‘gedressde’ boerenkool op 2 borden, snijd de kipfilet in stukken en verdeel over de borden. Hetzelfde met de tomaten, croutons en het ei. Ik verzeker je, met deze salade ga je zeker niet meer stiekem snaaien om 11 uur ’s avonds! Een goede en gezonde avondmaaltijd die ook gegeten kan worden als brunch en lunch. Enjoy! (heb je nog wat van de gedressde boerenkool over, kan je die makkelijk bewaren in de koelkast. Andere salades worden altijd slap en nattig als je ze een dag bewaard maar deze wordt alleen maar lekkerder. Gewoon weer wat ei, kip, croutons en tomaatjes erop en je bent weer klaar!)

Stay Hungry Bitches

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.