Festival Unicorn Kunna Haan

unna Haan en Chloe Sterk interview Kantor, Amsterdam Open Air en Valhalla bij Mem's Amsterdam

Festival unicorn Kunna Haan groeit op in Amersfoort en is altijd al “one of the guys”. Op haar 17de verhuist ze naar Utrecht voor een HBO studie communicatie. Op haar 20ste rond ze haar eerste studie af en gaat ze door met een tweede studie Media en Cultuur aan de UVA Amsterdam. Inmiddels staat ze bekend als creatief brein achter menig festival concept als PaardenKracht, Amsterdam Open Air en Valhalla. Vorige week sprak ik met haar onder het genot van een kopje verse munt thee bij haar favoriete hang out Mem’s midden in de Pijp in Amsterdam.

Festival unicorn Kunna Haan grew up in Amersfoort and has always been “one of the guys”. On her 17th birthday she moved to Utrecht to study communication science. By her 20th birthday she completed her first degree and she made the decision to take a master’s degree in Media and Culture at the University of Amsterdam. Nowadays she is known as the creative brains behind many festival concepts such as Paardenkracht, Amsterdam Open Air & Valhalla. Last week I spoke with her, over a cup of fresh mint tea, at her favorite hangout Mem’s in de Pijp in Amsterdam.

Kunna Haan en Chloe Sterk interview Kantor, Amsterdam Open Air en Valhalla bij Mem's Amsterdam

Als ik aan kom fietsen zie ik Kunna met haar lange benen en blonde haren al zitten. Ze is nog druk aan het praten met haar vorige afspraak. Als ze mij aan ziet komen lopen begint ze meteen te zwaaien en vraagt of ik erbij kom zitten. Ik word voorgesteld aan haar collega en vriendin Pauline (waar zij in 2008 PaardenKracht mee oprichtte). Ik check nog even snel mijn telefoon,bestel een verse munt thee en daarna neemt Pauline alweer afscheid. Voordat ik begin met het interview praten we eerst wat over Amsterdam, festivals, hotspots en gaat het vooral over koetjes en kalfjes. Uiteindelijk komen we op het festival Valhalla. Het indoor festival in de RAI Amsterdam wat jaarlijks 25.000 mensen trekt. We zitten aan tafel alsof we elkaar al jaren kennen, maar in weze ken haar pas vanaf Amsterdam Open Air. Ik vertel haar dat Valhalla 2013 mijn eerste festival ervaring was en dat ik daarvoor eigenlijk nooit festivals bezocht. Kunna kijkt verbaast. “Bezocht je nooit eerder festivals?” Ik begin te lachen. “Op een of andere manier dacht ik altijd dat het bezoeken van een festival niet aan mij besteed was. Totdat opeens een vriend aan mij vroeg of ik het niet leuk vond om Valhalla te bezoeken voor mijn blog. Ik had 0,0 verstand van muziek en kan mij nog goed herinneren dat we langs alle stages liepen. Hij gaf mij een soort van rondleiding door alle muziek stijlen. Ik knikte ja, maar snapte er niks van”. Kunna begint te lachen, “wat grappig zeg!” “Ja inderdaad best bizar dat ik dan nu met zo’n festival expert zit, dat had ik nooit kunnen bedenken.” We lachen samen.” Hoe ben je ooit begonnen in de festival wereld eigenlijk?” “Poeh”, Kunna denkt na.” Toen ik jonger was bezocht ik al diverse techno feesten, zoals Innercity in de Amsterdam RAI. Daarnaast was ik altijd creatief  bezig en zat ik op een naaicursus. Samen met Pauline besloot ik de kleding die wij maakte te verkopen op festivals, onder andere op Source festival en Voltt, onder de naam PaardenKracht”. Ik luister aandachtig en val haar even in de reden. ” Maar PaardenKracht staat nu toch bekend om de foto’s met gekke kleding aan”. Kunna moet lachen. “Dat klopt en dat kwam ook later. De kleding verkoop liep redelijk, maar we kregen geen mensen naar onze website. In die tijd was social media nog niet zo bekend dus we moesten iets anders bedenken om traffic naar onze site te krijgen. We besloten om bezoekers op de foto te zetten met onze kleding aan. Dit was een groot succes en stiekem ook een veel groter succes dan onze kleding. Als ik de foto’s van onze collectie terug kijk dan moet ik nog steeds lachen” (zie foto’s hieronder).

As I cycled up to the café I could already see Kunna with her long legs and blonde hairs, she was still busy talking to her previous appointment. As she sees me coming she immediately invites me to join. I’m introduced to her coworker Pauline with whom she started PaardenKracht in 2008. The interview starts with the Valhalla festival, an indoor event at the RAI in Amsterdam which amasses 25.000 people each year. The conversation feels like we have known each other for years but I only met her at this edition om Amsterdam Open Air. I told her Valhalla was my first festival experience in 2013, Kunna looks surprised. “Did you never visit festivals before?” she asked me. I replied that I use to think it wasn’t really my cup of tea. Next I asked her how she started out in the festival world. After some thought she replied: “When I was younger I visited many techno parties like Innercity, besides that I was very creative, among other things I took a sewing course. Together with Pauline I started making clothes that we sold on festivals like Source festival & Voltt. We couldn’t get that many people to visit our website though so we started taking pictures of people in our clothing and that was a big success.”

Paardenkracht collectie by Kunna Haan
Paardenkracht collectie by Kunna Haan

De verkleed partijtjes van PaardenKracht waren een succes en inmiddels is de fotostand waar je jezelf kan omtoveren tot Michael Jackson, matroos, sneeuw koningin of middeleeuws figuur niet meer weg te denken op menig festival of evenement.

Fotostand Paardenkracht tijdens Amsterdam Fashionweek 2014
Fotostand Paardenkracht

“Maar PaardenKracht is niet het enige wat je doet toch? Hoe ging het verder” vraag ik geïnteresseerd. “Toen ik 23 jaar oud was sprak ik oa. met Sander Groet (eigenaar Air Amsterdam) over een nieuw concept genaamd Amsterdam Open Air. Amsterdam Open Air moest een festival worden met alle hippe en leuke hostingpartijen uit Amsterdam onder een dak. Een afspiegeling van het Amsterdamse nachtleven. Heel veel mensen hebben mee gedacht over dit concept en in het begin was het ook lastig hoe we dit met zoveel mensen gingen verwezenlijken. GirlsLoveDJ’s heeft natuurlijk een heel ander publiek dan FORMAT, maar dat maakt het alleen maar leuk. Het is echt een “Collaboration of friends”. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor alle marketing, communicatie en creativiteit achter Amsterdam Open Air. Iedere stage heeft natuurlijk een andere aankleding. Bij PaardenKracht kan ik bijvoorbeeld losgaan met unicorns, glitters etc, maar bij FORMAT focussen we veel meer de lichtshow.”  “Soms hoor ik dat Amsterdam Open Air vergeleken wordt met het festival Coachella, ben je het hier mee eens?” Er verschijnt een lach op het gezicht van Kunna. “Ik vind het altijd een compliment als mensen Amsterdam Open Air vergelijken met zo’n groot en mode bewust festival als Coachella. De bezoeker van Amsterdam Open Air is 63% vrouw wat erg veel is voor een festival en de dames zijn allemaal erg modebewust. Ik zou heel erg graag in kleine stapjes steeds meer met mode willen doen op Amsterdam Open Air. Daarom werk ik bijvoorbeeld ook graag met bloggers en diverse mode merken. Toch is Amsterdam niet zo als LA, vorig jaar had ik een heus unicorn deck aangelegd, ik noemde het expres geen vip dek, omdat dat niet bij Amsterdam Open Air past. Op het unicorn deck konden sponsors, BN-ers, genodigde etc staan. Zou ik je wat vertellen, het unicorn deck bleef leeg! Hier in Nederland willen mensen of helemaal uit hun dak gaan of backstage staan, terwijl in LA mensen 1000den euro’s neerleggen om te “shinen” op een vip dek. Ergens snap ik het wel, vrienden mogen best backstage bij PaardenKracht komen staan, maar dan moeten ze wel helemaal uit hun dak gaan! Tof doen en niet dansen is bij PaardenKracht niet toegestaan”, grapt Kunna.

The dress-up parties from PaardenKracht were a huge success but that is not the only thing you do right? She replies: “When I was 23 years old I spoke to Sander Groet, who owns Air Amsterdam about a new concept named Amsterdam Open Air. The idea was to start a big festival with all cool, important and hip venues in one place. A lot of people thought with us and in the beginning it was very hard to imagine how to realize such a big event. Girls love DJ’s and Straf Werk of course have a completely different audience but that’s the nice thing about it. It should be a collaboration of friends. Nowadays i am responsible for all the art work, marketing and communication behind Amsterdam Open Air and I am proud it is internationally sometimes compared to Coachella festival.

Kunna Haan op Amsterdam Open Air 2014

En nu?” vraag ik haar, ” is het nu klaar, of zit je nooit stil?” “Na alles wat ik gedaan heb, van Valhalla, Amsterdam Open Air en Buiten Westen wilde ik eigenlijk iets voor mijzelf. Tegenwoordig kun je ieder weekend naar een of zelfs meerdere festivals, maar ik miste een uitgaansplek waar echt diepgang in zit. Er is enorm veel leegstand in Amsterdam en daar wilde we nieuwe bestemming aan geven. Na een aantal maanden brainstormen met de meiden van de organisatie PUP kwam vorig jaar het festival KANTOR tot leven. Een Brooklynachtige stijl, rauw en cultureel festival waar je bijvoorbeeld naar een klassieke balletvoorstelling van Het Nationale Ballet, expositie van FOAM of lezing van verschillende hoogleraren kan gaan en daarna kan feesten in de club bovenin het gebouw. Hoe vet is dat? Dit jaar vindt KANTOR plaats op 14, 15 en 16 november en pakken we nog veel meer uit dan vorig jaar. De productie is erg lastig omdat je te maken hebt met het bestemmingsplan van een pand”.

And what now? I ask her: “After a lot of successful collaborations I wanted to do something completely on my own. I missed a place you can go to with a little more depth. There are a lot of empty buildings in the city and we want to give them a new purpose. After some brainstorming with the girls from PUP the KANTOR festival came to live last year. It’s an cultural festival where you can go to a show first and party afterwards.

Kunna Haan en Chloe Sterk interview Kantor, Amsterdam Open Air en Valhalla bij Mem's Amsterdam

“Wauw wat klinkt het allemaal gaaf en ik snap duidelijk je punt dat je een festival mist waar diepgang in zit. Hoe zie je na KANTOR je toekomst?” Kunna begint weer te lachen. “Het liefst maak ik van KANTOR een rondreizend festival en ik zou heel graag een festival in het buitenland willen opzetten”. Ze begint te gniffelen.” Stiekem ben ik daar al mee bezig hoor, maar ik hou het nog even geheim”.

How do you see yourself in the future? “I’d like to see KANTOR go to different places in the world and I want to set up a festival in different countries. Secretly I’m already busy doing that, but I’m not going to talk about that now ”

Kunna Haan op Afrikaburn, et jongere zusje van Burning Man

22 augustus vertrekt Kunna alweer naar het buitenland om inspiratie op te doen bij Burning Man 2014 in Nevada (USA). Snel laat zij mij nog even haar te gekke pakjes zien (iedere dag een andere) die ze gaat dragen. In deze wereld is het belangrijk om gewoon lekker jezelf te blijven en je eigen ding te doen. Dat is wat Kunna precies doet, haar enthousiasme en positieve houding laat mij met een lach op mijn gezicht naar mijn volgende afspraak fietsen. En vergeet niet, Always be yourself. Unless you can be a unicorn. Then always be a unicorn.

On August the 22nd Kunna is leaving to get inspiration from Burning Man 2014 festival in Nevada. Quickly she shows me some crazy outfits she will wear. I thank her for the interview and she leaves by sharing this awesome quote: Always be yourself. Unless you can be a unicorn. Then always be a unicorn.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.