Dave Mantel (GTST)


Hij werd bekend door zijn rol als Menno in GTST, maar speelde ook in de bestseller verfilming Spijt. In zijn kinderjaren had Dave Mantel hele andere ambities. Als jonge jongen droomde hij van een baan als astronaut, acrobaat en hij zag er ook wel iets in om de nieuwe Leonardo Da Vinci te worden. Dave was redelijk technisch, maar na meerdere mislukte handstand pogingen koos hij toch voor de jeugd theater school. 

 
Een paar weken geleden, nog voor hij aankondigt uit de soap GTST te stappen spreek ik hem bij zijn favoriete hotspot Hutspot aan de van Woustraat in Amsterdam. Als ik aan kom fietsen staat Dave al met zijn paraplu buiten te wachten. Hij begint meteen enthousiast te zwaaien als hij mij de bocht om ziet komen. Uitgeput zet ik mijn fiets neer en we beginnen meteen honderd uit te praten. We zijn hier natuurlijk voor een interview, maar ik heb hem al een tijdje niet gezien. In eerste instantie praten we daarom vooral over koetjes en kalfjes. We nemen plaats in een grote fauteuil achter in de hoek. Na een koffie en een kokoswater besteld te hebben begin ik mijn eerste vragen af te vuren.
 
„ Je bent voor het grote publiek bekend geworden door GTST, maar vertel is Dave hoe is het allemaal begonnen?” Ik zie Dave nadenken. „ Hoe het is begonnen? Toen ik jong was besloot ik naar de Jeugd Theater School te gaan en werd toen een paar keer gevraagd voor de productie klas. Je werkt dan samen met andere naar een theater stuk toe. Toen ik 18 was ronde ik mijn HAVO af en besloot ik audities te doen voor de toneelschool. Ik wilde absoluut niet naar Maastricht, omdat ik dat te schools vond”. Uiteindelijk wordt Dave aangenomen in Amsterdam en kan het theater leventje beginnen. Hij krijgt een relatie, besluit samen te gaan wonen en naast enkele kleine rollen en commercials richt hij zich volledig op school. „ Je moet niet denken dat het op dat moment vet pot en een glamour leven was hoor”  grinnikt hij. „ Naast mijn studie werkte ik gewoon in de videotheek”.  

Na zijn studie speelt hij de eerste jaren op het toneel. Ondanks dat er in vergelijking meer mannelijke dan vrouwelijke rollen te verdelen zijn moet hij knokken voor zijn toekomst. „ Ik was niet die hunk zoals Michiel Huisman, Egbert-Jan Weber of Teun Kuilboer. Ik was meer de gezellige Hollandse jongen (die jongen uit de Andrelon Glans reclame) en kreeg daarom niet die soap, Costa en Snowfever rollen”. Ik vind het een interessant verhaal, want van deze kant had ik het acteurschap nooit bekeken. Natuurlijk weet ik dat de concurrentie moordend is, maar als iemand je het zo verteld is het toch net wat anders. „ Hoe heb je dat dan uiteindelijk opgelost? Zonder werk is ook niet echt ideaal?” Dave lk kon wat doen en was ik weer aan het werk. Van niks doen word je namelijk echt gek. Op een gegeven moment dacht ik er zelfs over na om te gaan studeren aan de film academie. Dit kost heel veel geld en ik besloot daarom het iets kleiner aan te pakken. Ik kocht een spiegel reflex camera om te gaan fotogaraferen  Stukken goedkoper, maar ook hartstikke leuk. Inmiddels is fotografie mijn tweede baan. Hoe gek kan het lopen he?”  Dave moet lachen. 

„Wauw inspirerend verhaal Dave, eerlijk is eerlijk maar in GTST word je natuurlijk gebombardeerd als de hunk. Dingen kunnen uiteindelijk dus heel anders lopen. Dat blijkt maar weer zo. Je ging je dus meer focussen op fotografie. Wanneer kwam GTST eigenlijk om de hoek kijken?” „ Oh dat duurde nog wel even hoor. Doordat ik de stress en dwang om een rol te krijgen los liet gingen de audities stukken beter. Opeens hoefde ik het niet meer perse te worden, omdat ik weer werk had. Dit was echt een opluchting. Toen ging alles eigenlijk weer van zelf. Ik kreeg een rol in Soeskind, Het Geheim, Majesteit, De groeten van Mike en Spijt. Tegelijkertijd met Spijt kwamen de afleveringen van GTST met mij als Menno op de buis. Toen ging het balletje echt rollen. Dagelijks roepen mensen op straat mij als Menno, al moet ik zeggen dat het in Amsterdam wel wat minder is dan buiten de randstad. Maar als Ferry (Lukas Sanders in GTST) en ik samen zijn dan worden mensen pas echt hysterisch. Ach, ik vind het eigenlijk wel grappig” zegt Dave nuchter. 

We hadden een kort interview gepland, want Dave heeft weinig tijd, maar we lopen nu alweer uit op schema.  Inmiddels ben ik bij mijn laatste vraag beland. „ Hoe zie je jouw toekomst?”  Ik ben blij met mijn rol als Menno in GTST. Op een of andere manier herken ik mijzelf van een paar jaar terug in Menno. Menno wil alles het beste doen en krijgt maar geen controle op zijn leven waardoor heel veel mis gaat. Ik had daar rond mijn 25ste ook last van. GTST is flex werk, de ene keer ben ik 2 dagen aan het werk, de andere week 5 dagen. Daarom wil ik mij ook blijven focussen op fotografie en andere rollen.  Ik kan beter zeggen, ik blijf gewoon lekker doen waar ik goed in ben en waar ik plezier in heb, plezier en geluk is wat telt toch?” 

.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

9 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wat een super gaaf interview,en leuke foto s <jullie zitten zo ontspannen!
    Ik had al een keer ,paar filmpjes gezien van Jou,met Dave was ook zo leuk!