Esra Heijmans

Esra Heijmans is 1.80, heeft benen waar je u tegen zegt en prachtig lang blond haar. Op 17 jarige leeftijd vertrok ze naar Milaan om zich volledig te focussen op haar modellen carrière, maar koos uiteindelijk toch voor haar studie pedagogiek. Zelf ken ik Esra al jaren en altijd heb ik mij afgevraagd waarom zij deze keuze heeft gemaakt. Vorige week sprak ik haar in onze stad Nijmegen.

Esra Heijmans is 1.80, she has beautiful long legs and beautiful long blond hair. At the age of 17 she left for Milan to totally focus on her modelling career, but at the end chose for her study in pediatrics. I have known Esra for several years and I have always asked myself why she chose for this direction. Last week I spoke to her in Nijmegen

Terwijl ik mijn auto parkeer zie ik in de verte Esra al aan komen lopen. Ze draagt een jeans, All Stars en een leer zwart jasje. Ze begint meteen enthousiast te zwaaien als ze mij ziet en geeft mij een dikke knuffel.  We nemen buiten plaats en bestellen allebei een thee. Na even wat bij gekletst te hebben begin ik honderd uit te vragen. “Goed Es, laten we bij het begin beginnen”.  Esra vertelt dat ze heel vaak werd gescout tijdens het winkelen en dat ze op een goed moment zich toch ergens in wilde schrijven. “Ik bladerde door tijdschriften en zag altijd het modellen bureau Elite staan. Toen heb ik dat bureau maar gebeld en besloot ik mee te doen met Elite Model Look”. Het was toen 2008 en Esra was amper 15 jaar oud. De wedstrijd won ze niet, maar ze werd wel meteen aangenomen bij Elite Models. Natuurlijk ging school voor en af en toe maakte ze tijd voor testshoots.  Ondanks haar prille carrière werd ze al geboekt voor de shows van Spijkers en Spijkers en Iris van Herpen tijdens Amsterdam Fashionweek.

While I was parking my car I spotted Esra already in the distance. She is wearing jeans, All Stars, and a black leather jacket. When she noticed me she started waving with enthusiast and she gives me a big hug. We sat done on the terrace outside and both ordered tea. After a bit of chit chat, I am dying with hundreds of questions. “Okay Es, let’s start from the beginning”. Esra told me that she was often scouted during her shopping and that she hit a moment that she wanted to sign herself in somewhere and always saw the model agency Elite. I decided to call the model agency and decided to participate with Elite Model Look. That was back in 2008 and Esra was barely 15 yrs old. She didn’t win the competition but she was instantly accepted by Elite Models. Ofcourse school was important and here and there she made time for testshoots. Eventhough her young career, she was booked for shows like Spijkers en Spijkers and Iris van Herpen during Amsterdam Fashionweek.

 

Na ander half jaar werd het tijd voor het echte werk, alleen zat Esra niet helemaal op haar plek bij Elite Model. “Er werd veel beloofd, maar er was te weinig werk. Daarnaast werd ik bijna wekelijks gescout door een ander modellen bureau, Wilma Wakker. Ik wilde niet weg bij mijn bureau, maar het is vervelend als je geen werk krijgt. Ik heb zelfs een keer gehad dat Wilma mij op de schouder tikte en zei ‘oh, jij bent het weer” Esra lacht triomfantelijk. “Toen heb ik voor mijzelf besloten dat als ik nog een keer gescout zou worden, ik de overstap zou maken”. En die overstapt maakte ze. Meteen na de overstap vliegt ze met haar moeder en Wilma Wakker naar Parijs om zich voor te stellen aan diverse bureau’s. Iedereen is enthousiast en alle bureau’s willen haar hebben. Uiteindelijk schrijft ze zich in bij Viva Models, maar toch besluit ze begin 2011 naar Milaan te vertrekken.

“Milaan vind ik een fantastische stad en ik hou zo van Italie. Al moet ik zeggen dat ik de eerste paar dagen alleen maar gehuild heb, omdat ik iedereen miste. Ik had geen internet, kon niet skypen met mijn ouders en durfde geen Engels te spreken” verteld Esra.  Ik luister aandachtig naar haar verhaal, want ik heb altijd al willen weten hoe het nu precies is gegaan. Ze verteld verder en ik hang aan haar lippen. “Ik had de eerste dag meteen 20 castings en was qua werk voor 4 maanden onder de pannen. Iedere dag stuurde promotors  van diverse clubs zoals Armani Cafe en Club Gattopardo berichtjes waar het diner en feest was en als je wilde mocht je aansluiten en mee gaan. Op die avond werd alles voor je geregeld, vervoer, eten en drankjes. In het begin moest ik hier aan wennen,  maar alles went. Modellen van 1.80 met blonde haren zijn een soort van afgod in Milaan. Klikt eigenlijk best wel gek”. Esra moet lachen.

 Esra heeft altijd meer gehad met de catwalk dan met de shoots. Milaan Fashionweek moest dus een klapper worden. Dit werd het ook, ze boekte verschillende shows, maar haar bed zag ze zelden. “Het was een grote chaos, fittings waren snachts, er waren teveel casting, ik at slecht en het was gewoon too much” verteld Esra. Na 7 maanden kwam er een ommekeer in het leven van Esra. De wereld lag aan haar voeten en menig meisje zou jaloers zijn op haar leven. “ Iedereen wil model zijn en meisjes doen er van alles aan om geboekt te worden. Ik vond het super leuk in Milaan, maar het had ook een keerzijde. Ik had een prachtig appartement en woonde met leuke meiden, maar sliep de meeste tijd in een hotel omdat heel veel klussen in Capri of Florence waren. Daar lag ik dan eenzaam op een kamer. Ik miste mijn vriendinnen, at heel onregelmatig, waardoor ik iets aankwam, en voelde mij opeens diep ongelukkig”. Omdat Esra niet meer zeker was of ze een modellen carrière  ambieerde deed ze de meeste opdrachten met minder plezier dan voorheen en twijfelde of ze nog in Milaan moest blijven. Haar beste vriendin uit Milaan moest naar huis omdat ze te breed op haar heupen werd en opeens moest Esra ook aan haar maten gaan werken. “Alles kwam op mij af; de eenzaamheid, steeds nieuwe mensen leren kennen, maar ook weer afscheid nemen en opeens moest ik ook volgens een voedsel schema gaan leven terwijl ik vroeger zo graag wilde aan komen”.
Na 7 maanden zonnig Milaan keert Esra terug naar Nijmegen. Ze komt geheel tot rust en weer op gewicht. In september begint ze aan HBO Pedagogiek en voelt zich meteen beter. Toch kunnen ze haar niet loslaten, een half jaar later belt designer Jan Taminiau haar op met de vraag of Esra nog wel af en toe voor hem wilt werken. “Dit is natuurlijk een grote eer en ik vind het team van Jan Taminiau geweldig”.  Sinds dien vliegt ze af en toe naar Parijs, was ze op tv als model in het TV programma ‘De Wereld Draait Door’ en stond ze tijdens de koninklijke kroning in Jan Tamineau op het water oog in oog met het koningspaar.

After a year and a half it was time for the real thing (assignments), but unfortunately the agency Elite Model was in bad shape. A lot was promissed but not a lot of work was offered. Weekly I was scouted by Wilma Wakker. I didn’t want to let my agency down, but without any work that is not an easy thing to do. At this point Esra  is laughing with triumph. “That’s when I decided that if I am being scouted one more time, I will make the big step.” And that she did. After this leap, she left for Paris with her Mother and Wilma Wakker to introduce herself to several different agencies, and all of them wanted her. At the end she chose to sign up for the agency Viva Models but still decided to leave for Milan in the beginning of 2011.        

After 7 months of sunny Milan, Esra returns to Nijmegen. She catches up with sleep and rest and manages to gain her weight back to normal. In September she starts her HBO Pediatrics and she feels great. But the model industry has a hard time letting her totally go, half a year later designer Jan Taminiau calls her to ask if she is still willing to work for him once and a while. “Ofcourse this a great honor and I love Jan Taminiau’s team”. Since then she travels occasionally to Paris, appeared on tv as a model in the TV program “De Wereld Draait Door” and was she present with the crowning eye to eye with Jan Taminiau on the water with the royal couple.
 
Als ik haar vraag of de modellen wereld nog lokt zie ik haar even denken. “de contact persoon van Jan, Victor, zegt nog regelmatig dat ik mij weer moet inschrijven bij een bureau. Commerciële fotografie kan ik natuurlijk altijd nog doen, maar mijn hart ligt op de catwalk, shows vind ik gewoon veel leuker dan shoots. Daarnaast hou ik eigenlijk helemaal niet van vliegen, maar zeg nooit nooit’ grapt Esra. Samen genieten we nog even van onze thee en besluiten we nog lekker een ijsje te gaan halen. Bij haar studie Pedagogiek geven mensen om haar innerlijk en wordt ze niet afgerekend op een ijsje meer of minder. Als je maar goed in je vel zit, dat is wat telt.


If I ask her if modelling still attracts her, I can see her think. “Jan tells me often that I should sign myself up for an agency. Commercial photography I can still do, but my heart lays with the catwalk, shoots are really not for me. Besides that I …but never say never, she jokes. Together we enjoy our tea for a little longer and decide to go for an icecream. With her pediatric study, people don’t judge her by her looks but by her inner beauty, so an icecream here and there will not make a difference. As long as you sit well in you skin, that’s what matters.
 
.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

10 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Waaaahhh super leuke interview ^__^
    Esra lijkt me een leuke maar ook vooral sterke meid 😮
    wat maakt zij van alles mee! Modellenleven is niet zo,n
    glamourleven als iedereen denkt. Wat leuk dat ze
    pedagogiek doet, want dat doe ik ook namelijk 😛 Xx