GTST actrice Pip Pellens kampte jarenlang met faalangst

Ik ben er helemaal klaar voor: outfit zorgvuldig uitgezocht, haar in de krul, eyeliner on fleek. Ik stap de tram uit, het begint te regenen. Shit, paniek komt opzetten. Nu kom ik daar aan als een verzopen kat met pluishaar en zullen ze wel denken wat voor raar en onverzorgd persoon ik ben. Even schiet de gedachte door mij heen om gewoon niet te gaan. Maar nee, ik zet door en stap met opgeheven hoofd naar binnen. I keep going like a girl.

In hotel de Hallen in Amsterdam West vond eind januari de lancering van de LikeAGirl campagne plaats. Een campagne gericht op tienermeisjes die kampen met faalangst en onzekerheid. Het nieuwe gezicht van deze campagne is actrice Pip Pellens (onder andere bekend van de serie Goeden Tijden Slechte Tijden). Tijdens de lancering vertelde ze haar verhaal. Jarenlang kampte de GTST actrice met faalangst. Ik had de eer om hier bij te zijn!

Er ging van te voren echt van alles door mij heen. Ben ik wel hip genoeg voor dit soort events?

Nu was ik nogal gespannen voordat ik er naar toe ging. Dit was mijn eerste event waar ik ook nog eens Pip Pellens mocht interviewen. Er ging van te voren echt van alles door mij heen. Van wat ik aan moest trekken, tot welke vragen ik moest stellen tot of ik wel hip genoeg ben voor dit soort events. Hip genoeg voor dit soort events? Ja echt, dat laatste vroeg ik mij nog het meeste af. Ik wist namelijk dat er allerlei pers, vloggers en influencers zouden komen en ik ben gewoon niet een van hen (althans dat gevoel heb ik). Ik was bang dat ik volledig buiten de boot zou vallen (help!). Maar zoals wel vaker bij mij; die onzekerheid was nergens voor nodig. Het was namelijk super gezellig!

GTST actrice Pip Pellens kampte jarenlang met faalangst

Na aankomst werd ik vriendelijk verwelkomt door de organisatoren van het event en samen met ongeveer 20 anderen nam ik plaats op de heerlijke banken voor de presentatie. Ik keek van links naar rechts om te zien wie er om mij heen zaten. En ja, het leken stuk voor stuk vrouwen die zo uit een tijdschrift waren gestapt. Ohjee, er kwam weer onzekerheid opzetten. Na ongeveer tien minuten kwam Pip Pellens binnen in een superleuk jurkje met stoere boots eronder. Wat een leuke en spontane meid is dat.

Tijdens de lancering vertelde Pip Pellens hoe faalangst vroeger soms echt een blokkade voor haar is geweest. Wanneer ze een auditie deed voor een rol, en niet uitgekozen was, wilde ze eigenlijk haar carrière direct aan de wilgen hangen. Ze dacht meerdere keren dat ze niet goed genoeg was. Haar ouders en vriendinnen wisten haar steeds weer te motiveren om gewoon door te gaan en gelukkig deed ze dat ook.

Maar liefst 96% van de Nederlandse tienermeisjes bang is om te falen tijdens de pubertijd.

Voor mij, een persoon die jaren lang last heeft gehad van angstaanvallen was dit zeer herkenbaar. Ik wilde tenslotte al bijna rechtsomkeert maken toen ik zojuist de tram uitstapte omdat ik bang was om te falen. Inmiddels heb ik mijn ouders niet meer nodig om mijzelf te motiveren, maar vroeger zou dit zeker wel zo geweest zijn.

GTST actrice Pip Pellens kampte jarenlang met faalangst

Uit mijn interview met Pip kwam naar voren dat zij zichzelf in het verleden regelmatig geblokkeerd voelde door de faalangst. Als de faalangst te heftig werd, wilde ze er mee stoppen. Bij mij was dit niet anders: als ik faalangst of een angstaanval voelde opkomen moest ik echt zo snel mogelijk weg uit de situatie.

Angst kan rare dingen met een mens doen en bij iedereen uit zich dit weer anders. Zelf zou ik niet willen leven zonder een beetje angst en ook Pip gaf aan dat ze haar tienerjaren niet opnieuw zou willen doen als ze de kans kreeg om deze zonder angst te doorstaan. Je hebt nou eenmaal dalen nodig om te kunnen pieken.

Toen ik jonger was dacht ik altijd dat ik de enige was met faalangst. Niks is minder waar. Tijdens mijn eindexamen leek iedereen om mij heen op het eerste oog zo zelfverzekerd. Ik weet nog goed dat ik een enorme blackout kreeg en om mij heen keek of er meer mensen last van hadden. Iedereen was zo ijverig aan het werk dat ik echt dacht dat ik de enige was. Nu blijkt dat maar liefst 96% (!!!) van de Nederlandse tienermeisjes bang is om te falen tijdens de pubertijd. Zes-en-negentig procent!! Nu weet ik dat faalangst en onzekerheid in verschillende gradaties komt, maar dit getal vind ik angstaanjagend hoog.

GTST actrice Pip Pellens kampte jarenlang met faalangst

Dat ik dus niet de enige was die zo onzeker was vroeger, bleek uit de verhalen van de andere aanwezigen die ik sprak tijdens de high-tea . Naast Pip vertelden meerdere meiden dat ze vroeger erg onzeker waren en bepaalde dingen niet durfden. En zelfs nu we ouder zijn, is die onzekerheid er nog steeds. De presentatrice van de lancering vertelde bijvoorbeeld  dat ze met trillende beentjes op het podium stond, omdat ze voor de eerste keer een evenement moest presenteren.

Soms moet je dingen gewoon doen, hoe eng het ook lijkt.

We only fail when we don’t even try is misschien wel een goede quote om dit artikel mee af te sluiten. Soms moet je dingen gewoon doen, hoe eng het ook lijkt. De laatste vraag aan Pip; “Hoe pak je nou die faalangst aan?” “Alles start met een goede voorbereiding, interesse, passie en een beetje schijt”. Met dit advies pakte ik mijn goodiebag, nam ik afscheid van de leuke high-tea groep en liep ik met een voldaan gevoel terug naar de tram.

In de tram terug naar huis belde ik nog snel even met Chloe. Ik wilde uiteraard vertellen hoe de dag gegaan was. Meteen begon ik te vertellen dat ik het vreselijk vond dat mijn haar zo slecht zat. “Maar Frederieke, is dat niet juist de essentie van deze campagne? Dat je het toch gewoon doet. Wat maakt het uit wat de andere misschien zouden kunnen denken?”. “Ja, potverdorie Chloe, je hebt gelijk”. Ik betrapte mijzelf weer even op mijn onzekerheid. Weetje, als ik niet was gegaan had ik nooit geweten dat het allemaal eigenlijk best wel meeviel. Lesson learned. Tot de volgende keer!

Frederieke Meijerink
Frederieke Meijerink

Frederieke (30) is geboren in Enkhuizen, heeft gestudeerd in Zwolle en is onlangs verhuisd naar een dorpje in zuid-west Drenthe waar ze met haar vriend bij haar schoonouders op het erf woont. Ze werkt parttime bij een woongroep voor minderjarige vluchtelingen, en is daarnaast bezig om het recreatiebedrijf van haar schoonouders over te nemen. Frederieke sport graag, is verslaafd aan chocolade, gaat het liefst ieder jaar naar haar zus in Australië en wordt door haar vriendinnen the comedian genoemd.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP